Zoeken naar de perfecte kandidaat kan aanvoelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg, want vandaag de dag is gekwalificeerd talent schaars. Het opzetten van een doelgerichte campagne kan je hierbij helpen. En – eye-opener – een effectieve recruitment campagne gaat veel verder dan puur en alleen het plaatsen van vacatures. Het vereist namelijk een strategische benadering, gerichte communicatie met een steengoed messaging framework én het slim inzetten van technologie om je wervingsproces te optimaliseren. We nemen je mee door de stappen om zo’n succesvolle recruitment campagne op te zetten die niet alleen de aandacht van topkandidaten trekt, maar ook resulteert in het daadwerkelijk aannemen van deze talenten.
Het startpunt van je recruitment campagne
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het essentieel om stil te staan bij de drie onderstaande punten. Zodra je daar een antwoord op hebt, kun je aan de slag.
- Definieer je doelstellingen: de eerste stap is cruciaal bij het opzetten van een effectieve recruitment campagne. Overweeg wat je wilt bereiken: snel veel vacatures vullen of specifiek talent aantrekken voor lastig te vervullen rollen? Streef je naar diversiteitsdoelen? Deze doelstellingen zijn het fundament van je campagneplan.
- Analyseer je doelgroep: duik diep in de demografie, professionele interesses en gedrag van je ideale kandidaten. Waar zijn ze online actief? Welke carrièregerelateerde content consumeren ze? Deze inzichten zijn cruciaal om je boodschappen af te stemmen en de juiste communicatiekanalen te kiezen.
- Stem je boodschap goed af: dit is de laatste voorbereidende stap. Zorg ervoor dat je boodschap resoneert met de waarden en behoeften van je doelgroep, van de inhoud van de vacature tot de visuele presentatie en de tone-of-voice in alle communicatie. Stel een messaging framework op om tot de kern van je doelgroep in combinatie met jouw boodschap als bedrijf te komen.
Zo bereik je de juiste doelgroep
Nu je de voorbereiding gedaan hebt, is het tijd om jouw doelgroep te bereiken op het kanaal waar ze te vinden zijn. Twee hoofdelementen spelen daarbij een centrale rol: advertenties en contentmarketing. We gaan er hieronder dieper op in.
Advertenties
- Segmenteer je advertenties: maak gebruik van demografische, geografische en gedragsgebaseerde segmentatie. Dit zorgt ervoor dat je vacatures zichtbaar worden voor een uiterst relevante doelgroep.
- Retargeting campagnes: stel retargeting campagnes op die de bezoekers van je carrièrepagina opnieuw benaderen. Dit helpt om je bedrijf top-of-mind te houden bij potentiële kandidaten die eerder interesse hebben getoond.
- A/B testing: test verschillende versies van je advertenties (zoals wisselende koppen, afbeeldingen, en call-to-actions) om te zien welke het beste presteert. Dit kan je helpen je aanpak te optimaliseren en een hogere ROI te behalen.
Contentmarketing
Contentmarketing is zó belangrijk. Wanneer jij jouw doelgroep de juiste content voorschotelt, met de juiste benadering, raken ze sneller betrokken met je merk. De kunst is om dit door middel van een messaging framework te combineren, zodat het resoneert met je publiek. En als je dan toch bezig bent, zorg er dan meteen voor dat je content geoptimaliseerd is voor SEO. Zo kunnen potentiële kandidaten je gemakkelijk vinden.
Effectieve manieren om je vacatures te promoten
Er zijn een aantal mogelijkheden die je kunt inzetten om je vacatures te promoten. Social media campagnes bijvoorbeeld, zijn ideaal om een breed publiek te bereiken (en zijn effectiever als je je doelgroep goed segmenteert – zoals hierboven beschreven). Platforms zoals Instagram en Tik Tok trekken een jonger publiek, terwijl LinkedIn meer geschikt is voor het bereiken van professionals.
Onderschat ook nooit de waarde van employee referrals. Medewerkers die enthousiast zijn over hun werk zijn de perfecte ambassadeurs voor je organisatie. Stimuleer hen om vacatures te delen binnen hun netwerken.
Zo meet je de effectiviteit van je campagnes
Het aantal sollicitaties en de kwaliteit van de sollicitaties geven een indicatie van hoe aantrekkelijk je vacatures zijn en hoe effectief je targeting is. Maar hoe meet je dit?
- Start bij het checken van het conversieratio. Dit is het percentage sollicitanten dat wordt uitgenodigd voor een gesprek en uiteindelijk wordt aangenomen, een essentiële maatstaf voor het succes van je recruitmentproces.
- De cost per hire (CPH) zijn de totale kosten van je wervingscampagne gedeeld door het aantal aangenomen kandidaten. Een lagere CPH duidt op efficiëntere wervingsprocessen en kostenbeheersing.
- Ook een handige metric om mee te nemen: time to fill (TTF). Dit meet de tijd die nodig is om een vacature te vervullen, vanaf het moment dat de vacature wordt gepubliceerd tot het moment dat de kandidaat wordt aangenomen. Een kortere TTF kan wijzen op effectieve wervingsstrategieën en snelle respons op vacatures.
- De candidate engagement metrics omvatten bijvoorbeeld het aantal keer dat een kandidaat terugkeert naar de vacaturepagina, de tijd die wordt besteed aan het invullen van sollicitaties, enzovoort. Hogere engagementniveaus kunnen duiden op interesse en betrokkenheid van potentiële kandidaten.
Hoe integreer je automatiseringstools in jouw recruitment campagne?
Het kan zijn dat je je na het lezen van alle bovenstaande stappen overweldigd voelt door de hoeveelheid werk die komt kijken bij het opzetten van een recruitment campagne. Gelukkig bestaat automatisering ook in de recruitmentbranche. De juiste automatiseringstools kunnen je ontzettend goed helpen om tijd te besparen en efficiënter te werken. Hierbij twee praktische voorbeelden:
- Automatische cv-screening: dit helpt je om snel de meest relevante kandidaten te identificeren uit een grote pool van sollicitaties. Systemen zoals ATS (Applicant Tracking System) ondersteunen hierbij.
- Geautomatiseerde communicatie: hiermee kun je efficiënter relaties met je kandidaten beheren. Je kunt iedere sollicitant updates en feedback sturen, wat automatisch leidt tot een positieve kandidaatervaring.
Meer weten? Bekijk de automatiseringsopties van MrWork.