Veel werkgevers zetten social media campagnes in om latent werkzoekenden te bereiken en te verleiden om te solliciteren. Dat eerste lukt vaak best goed, maar 9 van de 10 keer blijven de sollicitaties achterwege. Zonde van je advertentiebudget! Door leads te verzamelen direct in je social media campagnes, kun je het tij keren. In dit blog laten we je 3 manieren zien om leadgeneratie te koppelen aan je recruitment campagnes, zodat je meer kandidaten uit je euro’s haalt.
Wel bereik en kliks, maar geen sollicitaties
Grote kans dat je weleens (of misschien heel vaak) social media campagnes inzet voor recruitment doeleinden. Via social media kun je namelijk gericht targeten en ook de personen bereiken die niet actief op zoek zijn naar een baan. Het is een mooi recruitment kanaal, maar helaas leveren de meeste social media recruitment campagnes geen tientallen sollicitaties op. Was het maar zo!
In veel gevallen zie je dat het bereik netjes is en dat er goed wordt doorgeklikt naar de werken-bij site, maar dan… doodse stilte. Er komen geen reacties binnen! Die lage conversie kan aan allerlei factoren te wijten zijn, maar de lage sollicitatiebereidheid van dit moment speelt hierin eigenlijk altijd een rol. Er zijn maar weinig mensen die nog zin hebben in een traditioneel sollicitatieproces waarbij ze moeten reageren met een cv en motivatiebrief. Ze hebben misschien wel interesse in de vacature, maar geen tijd om hun cv op te vijzelen of zien het niet zitten om een langdradig sollicitatietraject in te stappen.
En dus verlaten ze de vacaturepagina weer. Zonder dat jij weet wie het zijn. Zonder dat je de kans hebt om ze alsnog te overtuigen. Als je deze kandidaten uit de anonimiteit zou kunnen halen… Dat verandert de zaak. Goed nieuws: dat kan!
Door een leadgeneratie-laag aan je social media campagnes toe te voegen, bied je kandidaten een makkelijke, snelle en laagdrempelige manier om te reageren. Een vraag stellen of interesse laten blijken is voor een potentiële kandidaat ineens in een mum van tijd gefixt. Daarmee haal je een hoop drempels weg en zorg je ervoor dat je wel reacties krijgt op je vacatures. Vervolgens kun je dan altijd nog vragen om het cv of de match beoordelen in gesprekken. Je hebt het eerste contact in ieder geval gelegd en dat is de belangrijkste stap!
3 manieren om leadgeneratie in te zetten ter versterking van je social media campagnes
Hoe dat in de praktijk precies werkt? Dat laten we je graag zien met een paar voorbeelden.
WhatsApp ads campagnes
Bij veel recruitment campagnes op social media kiest men ervoor om de advertenties te laten verwijzen naar de werken-bij site of de vacaturepagina. Logische keuze, maar vervolgens moet je dat verkeer op je werken-bij site nog wel laten converteren en dat is vaak niet zo simpel. Door kandidaten direct een WhatsApp gesprek te laten starten als ze op je advertentie klikken, leg je heel laagdrempelig contact. Dit is voor kandidaten heel fijn. Zij hoeven niet gelijk allerlei gegevens achter te laten, maar kunnen eerst nog wat vragen stellen en een eerste indruk krijgen van de werkgever. Vanuit dat WhatsApp contact kun je deze potentiële kandidaten verder enthousiasmeren en eventuele twijfels wegnemen, zodat ze even later bij jullie aan tafel zitten om verder te praten over die ene vacature.
Leadformulieren op Meta en Linkedin
Een andere optie voor leadgeneratie in je social media recruitment campagnes is de inzet van leadformulieren. Als iemand op een lead advertentie klikt, wordt diegene niet doorgestuurd naar je werken-bij site, maar opent er direct op het platform een formulier. Jij bepaalt zelf welke gegevens gevraagd worden (hoe minder, hoe beter!) en veel standaardinfo, zoals naam en e-mailadres, wordt door het platform al vooringevuld. De potentiële kandidaat hoeft dit dan alleen maar aan te vullen en te controleren en verzend met 1 klik het formulier. Vervolgens kun jij contact opnemen met deze kandidaat om de vacature verder te bespreken.
WhatsApp pop-up op je werken-bij site
Soms voelt het misschien wat kort door de bocht om potentiële kandidaten direct te laten reageren op een advertentie, bijvoorbeeld als je een doelgroep benadert die juist veel informatie wil (blauw profiel) of als de vacature om wat meer uitleg vraagt. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om advertenties wel door te laten verwijzen naar je werken-bij site en vervolgens daar de conversie te verbeteren. Dat doe je met een WhatsApp pop-up die het gesprek start, bijvoorbeeld nadat iemand 2 minuten op een vacaturepagina is geweest of meer dan 5 verschillende webpagina’s van je site heeft bekeken. Dan weet je dat er interesse is en precies met die mensen wil je in contact komen.
Een WhatsApp button is dan de makkelijkste manier. Even een appje sturen voelt vrijblijvend en is zo gepiept, waardoor potentiële kandidaten dit veel sneller zullen doen dan regulier solliciteren. Vervolgens kun je in het vervolgcontact de kandidaat verder enthousiasmeren en uitnodigen voor een gesprek.
Leadgeneratie in social media campagnes in de praktijk
Veel van onze klanten gebruiken één of meerdere van bovenstaande manieren om de conversie van hun social media campagnes te verhogen. En terecht, want het levert veel meer reacties op. Zo kreeg bouwbedrijf Dura Vermeer in 6 maanden tijd 1.800 berichtjes binnen van potentiële kandidaten en wisten ze 600 oriënterende kandidaten uit de anonimiteit te halen met WhatsApp. Een verbluffend resultaat!
“Het werken met de Leads module van MrWork maakt het voor de kandidaten nóg laagdrempeliger om ons te benaderen. De lijnen zijn duidelijk korter geworden. We kunnen kandidaten direct wijzen op openstaande vacatures, ons job-alert en onze social media kanalen én we zien dat het ook resulteert in een hogere conversie van sollicitaties. We zijn heel blij met onze keuze voor de Leads module van MrWork, dit maakt ons werk alleen maar gemakkelijker én leuker”
Esther van Bellen, Adviseur Werving & Arbeidsmarktcommunicatie bij Haaglanden Medisch Centrum
Centraliseer en automatiseer de leadopvolging
We horen je denken: 1.800 berichten? Hoe beantwoord je die allemaal in hemelsnaam? Dat is iets waarbij recruitment marketing automation van onschatbare waarde is. Met slimme software centraliseer je al het 1-op-1 contact op één plek. Geen losse Excel-bestanden met de leads uit de leadformulieren op Meta en Linkedin en her en der WhatsApp gesprekken op de telefoons van recruiters die vervolgens verloren gaan in alle andere chats. Door alle contacten te bundelen in één dashboard creëer je overzicht en verlies je geen enkel talent uit het oog.
Daarnaast kun je geautomatiseerde welkomstberichten, interesse-vragen en kwalificatievragen inzetten om leads op te volgen. Zo koppel je een kandidaat direct aan de juiste persoon en haal je geautomatiseerd de krenten uit de pap. Recruiters focussen zich op de best passende kandidaten en de software doet de rest voor je.
Het is overigens niet alleen voor het recruitment team fijn om met recruitment marketing automation te werken bij leadopvolging. Een snelle en nette opvolging is ook een must voor je werkgeversimago. Kandidaten die reageren via Whatsapp of een leadformulier en vervolgens niets meer van je horen of pas na een week een berichtje terugkrijgen, die zijn allang afgehaakt. En zo’n negatieve ervaring delen ze vaak nog met anderen ook. Leadopvolging wil je dus goed voor elkaar hebben!
In ons blog lees je meer over het snel en simpel opvolgen van recruitment leads.
Versterk je social media wervingscampagnes met leadgeneratie
Een leadgeneratie-laag over je social media campagnes voor recruitment is dé manier om meer uit je campagnes te halen. Voor hetzelfde advertentiebudget haal je namelijk meer reacties binnen. Met recruitment marketing automation software is het inregelen van die leadgeneratie-laag appeltje eitje en de opvolging van leads ook geen tijdrovende klus. Alleen maar winst dus!