Recruiters kampen met grote uitdagingen in de huidige arbeidsmarkt: een tekort aan geschikte kandidaten, hoge werkdruk, structureel tijdgebrek en te weinig overzicht in de wervingsprocessen. Het automatiseren van werkzaamheden zorgt dat recruiters effectiever en efficiënter werken. In dit artikel gaan we in op de meest tijdrovende recruitmentprocessen en de voordelen van automatisering.

De meest tijdrovende recruitmentprocessen:

Fase 1: Bereiken van kandidaten

In deze fase draait alles om het vergroten van merkbekendheid en het zichtbaar maken van openstaande vacatures. Je wil jouw gewenste kandidaat bereiken. De meest arbeidsintensieve processen zijn hier het opzetten van effectieve marketingcampagnes, het gebruik van platforms zoals LinkedIn, samenwerkingen met onderwijsinstellingen en deelname aan carrière-evenementen.

Fase 2: Contact leggen met kandidaten

Na het aantrekken van een potentiële kandidaat is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen. Een tijdrovende klus! Want een goede relatie bouw je op door vlot op sollicitaties te reageren en actief contact te onderhouden met je netwerk. Met behulp van geavanceerde wervingssoftware behoud je het overzicht, waardoor je sneller en beter in contact blijft.

Fase 3: (Her)activatie van eerdere kandidaten

“Top-of-mind” blijven bij kandidaten vereist continue zichtbaarheid. Zodat zij, als ze een overstap willen maken, aan je denken als potentiële toekomstige werkgever. Dit kan bijvoorbeeld door het versturen van nieuwsbrieven, het geven van updates over je bedrijf of een uitnodiging voor een evenement.

Processen automatiseren betekent tijd besparen!

Automatisering biedt naast tijdbesparing ook meer efficiëntie in jouw dagelijkse werkzaamheden. Zo hou je als recruiter meer tijd over om te besteden aan strategische zaken. En kun je bijvoorbeeld de kandidaatervaring verbeteren, je meer focussen op datagedreven besluitvorming en de kwaliteit van je hires verhogen!

Hoe je je recruitmentprocessen automatiseert:

  • Automatisering van de kandidaat zoektocht: Gebruik geavanceerde targeting om vacatures te promoten op sociale media en andere digitale kanalen, waarbij automatisch de meest relevante kandidaten worden bereikt op basis van hun online gedrag en voorkeuren.
  • Geautomatiseerde engagement: Met gebruik van AI en Machine Learning creëer je gepersonaliseerde journeys voor kandidaten.  Dit is essentieel, want door kandidaten te nurturen bouw je een relatie op die hen door het wervingsproces leidt en hun betrokkenheid vergroot.
  • Data-analyse en inzichten: Gebruik een platform die diepgaande analyses en rapportages over de effectiviteit van verschillende wervingskanalen en campagnes biedt, zodat je datagedreven beslissingen kunt nemen.
  • Kandidaat-management: Gebruik een platform dat helpt met het efficiënt organiseren en prioriteren van kandidaten. Bijvoorbeeld een platform dat kandidaat-gegevens beheert, inclusief het volgen van hun voortgang door het wervingsproces. Zo weet jij precies wanneer je in actie moet komen, zodat je actieve engagement met je kandidaten behoudt.
  • Integratie met bestaande systemen: Kies voor naadloze integratie met jouw ATS- en HR-systemen, zodat je een workflow krijgt die handmatige invoer vermindert en efficiëntie verhoogt.

Praktijkvoorbeelden van recruitment automation

Royal HaskoningDHV had een duidelijke wens: “Ik wilde een tool die mij zou ontzorgen, maar waarbij ik wel ‘in control’ zou zijn. Dat vond ik in MrWork!

Voor veel kandidaten is direct solliciteren een stap te ver, bleek ook bij Royal HaskoningDHV. Zij zagen de behoefte vanuit de kandidaat om eerst laagdrempelig in contact te komen. Een webinar is hier een mooie oplossing voor. En klaarblijkelijk ook erg effectief. Ze organiseerden een inhoudelijk webinar en adverteerde via MrWork Jobs: “Ik was positief verrast door de resultaten. 80 deelnemers hebben zich aangemeld voor het webinar en we hebben hieruit zelfs al iemand aangenomen. Echt een mooi resultaat en een duidelijk signaal dat we het vaker laagdrempelig moeten houden om in contact te komen met kandidaten.”

Automatisering biedt de helpende hand voor de uitdagingen waar recruiters mee kampen. Naast tijdbesparing, biedt het nog meer voordelen. Zo verbeteren de recruitmentprocessen, zijn de hires kwalitatief beter en is er meer ruimte voor strategisch denken. Automatisering biedt hierdoor meer ruimte voor het bouwen én het onderhouden van waardevolle relaties met kandidaten.

Ook interessant

Plan een belletje

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief