Kandidaten werven met live video

8 mei 2017 - Sander Hoogendoorn

Via social media live uitzenden wordt steeds normaler. Het wordt veelvuldig ingezet om interactie met de doelgroep aan te gaan. Denk aan wedstrijden die tegenwoordig te volgen zijn via Facebook of interessante Webinars die via social media uitgezonden worden. Wij durven dan ook te stellen dat het tijd is om live video in te zetten voor recruitment marketing.

Ondanks dat live video steeds populairder wordt, is er wel een onzichtbare drempel die social media gebruikers tegenhoudt om met live video te beginnen. De meeste gebruikers filmen wat ze aan het doen zijn, een live vlog als het ware. Voor organisaties ligt de uitdaging op een ander vlak. Het is via een live video mogelijk om potentïele kandidaten te enthousiasmeren voor een organisatie, het tegengestelde effect kan ook worden bereikt als het niet goed wordt uitgevoerd.

Het live video concept kan tot op heden op Facebook, Twitter, YouTube en Instagram. Via social media kan met de smartphone, tablet en laptop heel makkelijk een live video worden gestart. Gebruikers kunnen kijken en reageren. Het interactiegehalte ligt bij live video erg hoog.

Een goed marketingvoorbeeld hiervan is Dunkin Donuts. De bekende Amerikaanse winkelketen heeft vorig jaar slim gebruik gemaakt van live video op Valentijnsdag. Tijdens een live streaming video op de dag van de liefde hebben ze laten zien hoe ze hun producten tot stand komen. Ze sloten af met het maken van een enorme trouwtaart met als thema: donuts. In totaal hebben ongeveer 36.000 mensen gekeken naar hoe deze taart werd gemaakt.

Live video zorgt voor interactie met de doelgroep. Het is dus een interessante manier om binding te krijgen met potentïele werknemers.

Recruitment en live video

Live video via social media kan worden ingezet tijdens het recruitment proces. Organisaties kunnen op een originele manier een sneak-peak geven van het kantoor, een tennistafelsessie in de pauze of een interessante manier van werken om de sfeer weer te geven. De content moet er op gefocust zijn om potentïele werknemers te enthousiasmeren.

Het fijne aan een live video is dat het de geloofwaardig ten goede komt door de form. Het transparantiegehalte ligt hoog. Toch is het wel verstandig om het goed voor te bereiden.

Als werkgever kun je op verschillende manieren de doelgroep benaderen. Zo kunnen er vraag- en antwoordsessies worden gefilmd voor meer interactie. De video toont daarnaast ook gelijk aan wie je bent als organisatie, je kunt jezelf dus goed profileren.

How-to

Op het recruitmentgebied is het een vrij nieuw concept. Het is van tevoren belangrijk om de livestream aan te kondigen. Maak eerst outlines of bulletpoints zodat er wel een degelijke opbouw zit in de video. Verder zijn een pakkende titel, goede internetverbinding en filmmaterialen belangrijk. Deze onderdelen zijn essentieel om publiek te trekken en hun aandacht vast te houden.

Tijdens de livestream is het belangrijk om enthousiast en krachtig te zijn. Zorg voor een duidelijke introductie, maar blijf daar niet te lang in hangen. Spreek over relevante zaken en betrek het publiek bij de livestream. Een live video duurt minimaal 10 minuten en maximaal 90 minuten. Zorg dat tijdens het uitzenden de call to action duidelijk is en blijft. Vraag daarnaast of mensen de video willen liken en/of delen. Op die manier verspreid de video zich via de netwerken van de kijkers.

Als de livestream is afgelopen is het belangrijk om deze op te slaan en eventueel te bewerken. Een goede live video kan later nog worden gedeeld op Facebook, YouTube en/of de bedrijfswebsite.

Traject fit

Recruitment gaat niet alleen over het verspreiden van vacatures om direct personeel aan te trekken. Er kan ook aan het employer brand worden gewerkt. Live video’s kunnen hier zeker een sterke toevoeging zijn.

Live video zou vooral heel goed in te zetten zijn in de eerste twee fases van een recruitment traject (awareness en consideration). Hier waarbij er vooral kennis gedeeld over de organisatie. Door live video worden ze geënthousiasmeerd voor de werkgever, mits de uitvoering ervan goed en informatief is, maar bovenal bij de identiteit van de organisatie past.

Live video perfect voor recruitment

Live video brengt variatie op de social media platformen. De content is beweegbaar, eerlijk en open omdat het live is. Doelgroepen worden op deze manier op een andere manier aangesproken dan met een normale bedrijfsfilm. Omdat ze meer inzicht krijgen in het merk omdat de organisatie zich kwetsbaar opstelt.

De organisatie zet haar identiteit beter op de kaart wat het imago versterkt. Gebruikers kunnen via een livestream bijvoorbeeld met werknemers praten en een positieve houding krijgen ten opzichte van de organisatie. Dit leidt tot meer conversie en ook tot meer sollicitaties.

Als een organisatie middels live video werknemers zou gaan werven zouden ze daarmee ook een van de eerste zijn, waardoor ze origineel en vernieuwd overkomen. Originaliteit wordt tussen het grote aanbod van tegenwoordig gewaardeerd én onthouden